сряда, 4 април 2012 г.

Нощния цирк


Дебютът на Ерин Моргенстърн вече е обявен за международна сензация и има защо. Това е книга, която се преживява. Не може да се чете бързо, защото детайлите се губят, а детайлите са важни. В тази книга можеш да се насладиш на всеки ред и ако не го направиш... е, това си е направо кощунство.
Макар различните сайтове да казват различно, аз класифицирам романа като магически реализъм. Нишките на магията и реалността са така преплетени, че не просто няма да са същите една без друга - те няма да съществуват. Вече знам, че Моргенстърн ще е един от авторите, които ще следя... подозирам, че най-доброто тепърва предстои.
Действието в книгата се развива в края на XIX и началото на XXв. из цяла Европа и САЩ. Играчите са двама - добре обучени по коренно различни методи. Полето за игра е един уникален цирк. Наградата е животът. А замесените са много. И не знаеш, не знаеш какво ще се случи до последния момент, до последния ред. Много герои, чиято роля не разбираш до последно и това те влудява. Описания, които те пренасят в реалност, изтъкана от нишки магия. И любов, която ще промени всичко.
Но това не е поредният любовен роман. Не мога да ви го докажа, мога само да ви го гарантирам. Структурата на романа е специална, какъвто е и езикът, на който говори и настроението, което носи на читателя. Книгата ме привлече още с корицата си в книжарницата и все още стои на нощното ми шкафче. Като напомняне за изживяното. И като невидима усмивка.
"Циркът пристига без предупреждение..."

3 коментара:

  1. „Това е книга, която се преживява. Не може да се чете бързо»

    Радвам се, че не съм сам в преценката си:
    „Защото за мен това е книга, която се преживява, не се разказва и анализира. Книга, която се чете бавно!” (http://vascont.wordpress.com/2012/04/02/the-night-circus/)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се учудвам, че сме на едно мнение :) Но тъй като твоят пост е по-стар, ще променя моя, ако искаш ;)

      Изтриване
    2. О, не, разбира се!
      Поздрави!
      Графът

      Изтриване