четвъртък, 21 май 2009 г.

Angels and Demons / Ангели и Демони (2009)


Сега ще опитам нещо ново - да напиша публикация за по-малко от 10мин - само толкова време имам, а ми се пише толкова много... Така че не очаквайте много от мен този път :Р

Филмът нашумя напоследък, така че предполагам всеки е чул все нещичко за него. Направен е по едноимената книгата на Дан Браун, чието заглавие в България преведоха Шестото клеймо. И когато я четох ми хареса повече от Шифъра на Леонардо, като изключим някои прекалено фантастични момента (пример: скока без парашут от вертолета).
Този път целият екшън се развива в самото сърце на католическата църква – Ватикана и обгръщащия я град - Рим. Мистериозен убиец на всеки час убива по един от кардиналите, фаворити за поемане на 'властта' във Ватикана. Следите безпогрешно водят към явно възродилата се тайна отганизация Илюминати. Естествено, Робърт Лангдън (Том Ханкс) е въвлечен в шеметното преследване из живописната, но и окървавена римокатолическа архитектура. Най-ужасяващото е, че някой е сложил ръка върху опасната разработка на все по-влиятелната лаборатория CERN – разрушителната антиматерия и като нищо Апокалипсисът ще се случи по-скоро от предвиденото.
Ако трябва да направя сравнение, филмът е по-добър от Шифъра. Визията му е невероятна, както и на предшестващия го. Красота. Тази разходка из Рим и Ватикана... беше още по-готино за мен, която съм ходила на доста от показаните места. И трябва да отида обезателно на другите. Разбира се, съм 100% сигурна, че Ватиканските архиви не изглеждат така. То пък оставаше и да ни ги покажат. Това ще си остане несбъдната мечта за много хора - за мен, примерно.
Единственото, което ме издразни в цялата работа е незнайно защо промененият край. И една голяма и важна истина си спестиха. Защо бяха омешали толкова нещата? Отново беше впечатляващо и интригуващо, да, но нима книгата не беше? Ех.
Трябва да признаем обаче, че тези, които са гледали Шифърът на Леонардо, много лесно ще припознаят рамката на сюжета и бързо-бързо ще открият десетте прилики.
Звезди в този филм има две. Много ярки при това - Том Ханкс и Юън Макгрегър. Затова и коментари относно актьорската игра изобщо няма да правя. В ролята на красивата жена е Айлет Зорер. Участват и други готини, познати ни, макар и недотам известни актьори. Режисьор е набезизвестният Роб Хауърд (Фрост/Никсън), а саундтракът е на Ханс Цимър (Карибски пирати).
Филмът завладява с крайно любопитните и шокиращи факти, със загадките и неочакваните обрати. Чудех се дали ще покажат както трябва убийствата, но всичко беше перфектно. Дори прекалено реалистично на моменти. Макар че бяха с едно по-малко, по някаква странна причина. Но, може да се каже, добре се получи.
Дали Ангели и Демони си струва гледането? Определено. Няма да изпуснете, а и ще научите нещо ново. Най-вероятно ще се и надъхата да отидете до Рим. Заслужава си :)

4 коментара:

  1. После да кажеш дали ти е харесал :)

    ОтговорИзтриване
  2. Хареса ми! :) До края не можеш да разбереш кой е лошия, което беше яко, а и целият този Рим/Ватикан беше адски красив :P

    ОтговорИзтриване